Kuidas migreerida CentOS 8 installimine CentOS Streami


Sel nädalal tekitas Red Hat tohutu avaliku pahameele CentOSi tulevikku puudutava teate pärast. Red Hat lõpetab šokeeriva käiguga CentOS projekti, et kasuks välja anda veerev väljaanne CentOS Stream.

Nüüd on fookus suunatud CentOS Streamile kui peamisele CentOS-i levitamisele. Tegelikult sulguvad 2021. aasta lõpus CentOS 8-le, mis on RHEL 8 ümberehitus, kardinad, et sillutada teed CentOS Streami, mis teenib RHEL-i ülesvoolu haru. Lühidalt öeldes ei toimu CentOS 9, mis põhineb RHEL 9-l või mõnel muul CentOS-i punkti väljaandmisel.

CentOSi kasutajad ja fännid on sellest väljaütlemisest alates hüsteerilised. Nad on väljendanud kahtlusi CentOSi tuleviku suhtes ja seda õigustatult, sest liikumine jooksvale väljaandele võib õõnestada CentOSi tuntud stabiilsust ja usaldusväärsust.

Kuna tegemist on jooksva versiooniga, mõjutab CentOS Stream suure tõenäosusega aastakümnete tagust stabiilsust, mis on olnud CentOS-projekti tunnuseks. Paljude CentOS-entusiastide silmis on IBM lihtsalt torpedeerinud CentOSe, jättes selle vajuma.

Arvestades enneolematut sammu, mida FOSS-i kogukond on suures osas teravalt kritiseerinud, võite mõelda, mis saab CentOSi eelmistest väljaannetest.

  • Esiteks jõudis CentOS 6 30. novembril 2020 EOL-i (End of Life). Nii et kui teil on CentOS 6-ga töötavaid servereid, kaaluge migreerumist CentOS 7-le.
  • Teiselt poolt saab CentOS 7 jätkuvalt tugi- ja hooldusvärskendusi kuni 30. juunini 2024.
  • CentOS 8 jätkab värskenduste saamist kuni 2021. aasta detsembri lõpuni, misjärel eeldatakse, et kasutajad vahetavad CentOS Streami.

CentOS 8 voo levitamine saab värskendusi kogu RHEL-i tugifaasi vältel. Ja nagu varem mainitud, pole meil CentOS 9 RHEL 9 ümberehitusena. Selle asemel võtab CentOS Stream 9 üles.

Üleminek CentOS Linux 8-lt CentOS Streamile

Ilma suurema valikuvõimaluseta, kui te ei kavatse jääda CentOS 7 juurde, on ainus viis CentOSi kasutamist jätkata ja selle ajal värskendusi vastu võtta - migreerumine CentOS Streami. Seda saab saavutada järgmiste lihtsate toimingutega:

$ sudo  dnf install centos-release-stream
$ sudo  dnf swap centos-{linux,stream}-repos
$ sudo  dnf distro-sync

Ettearvatavalt toob see kaasa mõne paketivärskenduse koos teiste uute pakettide installimisega.

Tõsi, CentOS-i järsk lõpp oli halvasti läbimõeldud samm, mille tulemusel lähevad CentOS-i kasutajad üle teistele usaldusväärsetele Linuxi distributsioonidele, mis tagavad korraliku stabiilsuse, näiteks OpenSUSE või Debian.

Hoolimata Red Hati pidevatest kinnitustest näib, et CentOS Stream on RHELi tulevaste versioonide beetaplatvorm.

Huvitavas võtmes on Gregory M. Kurtzer, kes on CentOSi algne looja, väljendanud oma heakskiitu selles suunas, kuhu CentOS suundub, ja töötab praegu RHEL-i kahvli kallal, mida nimetatakse RockyLinuxiks, et täita tühimik. Juba on projekti jaoks Githubi leht ja on huvitav näha, kuidas asjad paaniliselt paisuvad.